Brotació i floració: les vinyes del Celler Eudald Massana es desperten

El cicle vegetatiu de les vinyes ecològiques del Celler Eudald Massana reprèn amb la brotació i la floració, sent la vinya del Mayol d’Avinyó la primera en despertar.

Després d’un llarg repòs hivernal, el verd impregna per fi les vinyes. Amb les temperatures primaverals, la saba comença a recórrer la planta, activant així el cicle vegetatiu d’aquesta. Un cop el cep és actiu, comença a vestir-se de verd amb la brotació, seguidament de la floració; però, què passa exactament en aquest moment?

A principis d’abril es veuen els primers pàmpols als ceps que envolten la finca, unes setmanes més tard que altres parcel·les del Penedès, ja que la poda s’allarga fins a pràcticament finals de març. Sempre que el cep estigui en letargia hivernal, està en seguretat davant possibles gelades o condicions meteorològiques extremes. La vinya de la varietat forana chardonnay serà la més sensible en brotar davant temperatures càlides, i les parcel·les de parellada, una de les últimes. A la brotació, els borrons s’obren deixant pas als primers brots, els òrgans més importants del cep que permeten l’execució de funcions tan vitals com la respiració, la transpiració o la fotosíntesi.

Seguidament, cap a finals de maig, succeeix l’etapa més sensible de la vinya: la floració. Aquest punt és un moment de tensió pel celler i pel viticultor, ja que qualsevol esdeveniment meteorològic, tal i com vent o pluges intenses, podrien fer caure la flor i aturar la fecundació d’aquesta. Les minúscules flors dels ceps es pol·linitzaran gràcies als insectes que es trobin al seu ecosistema, és per aquest motiu que la viticultura ecològica i biodinàmica portada a terme a la finca és essencial. A més a més, la flor és un indicador natural de la data de verema aproximada, ja que les floracions tardanes o primerenques seran una guia per projectar el moment en el que el raïm està en condicions per ser recollit.

Una brotació i floració sanes són claus per un fruit concentrat i equilibrat. En tot cas, a Eudald Massana aposten per prendre cura i consciència de cada una de les etapes del cicle de la vinya, les quals, des de la brotació fins al repòs, definiran la personalitat d’uns vins i caves de qualitat.

  • Medium eudald brotacio1
  • Medium eudald bortacio2
  • Medium eudald brotacio3