Comencem amb les feines d’hivern a la vinya.

Passat l’època de més activitat a la vinya, la verema, i amb l’arribada de l’hivern, és el moment de descans i menys activitat a la vinya. Tot i així, s’inicia la temporada de les feines d’hivern, uns treballs a la vinya que són determinants per aconseguir vins de qualitat, i amb caràcter propi com els del Celler Eudald Massana Noya.

La poda consisteix en tallar les vergues del cep per renovar-ne la part de fusta, i ens ajuda a controlar els rendiments de cara a la pròxima verema, un element essencial per una major concentració d’aromes i gustos en els vins. Al Celler Eudald Massana Noya iniciem la poda en les vinyes que tenen vergues més primes, per aconseguir que la ferida que es genera en el cep sigui el més petita possible i evitar possibles infeccions en la part de fusta de la planta. La poda és una feina essencial per preservar la vida dels ceps, ja que en un excés de vergues el cep necessita massa energia per fer créixer-les totes, i acaba per morir, de forma contraria, el cep segueix creixent.

Les altres feines que es fan en aquesta època són les de llaurar i abonar profundament. És el moment de crear reserves de cara a l’estiu, quan les pluges són menys abundants. Llaurar profundament té una doble funció; en primer lloc s’aconsegueix que les pluges de l’hivern penetrin més profundament en la terra i formin reserves d’aigua, aquestes reserves d’aigua a la vegada creen que les arrels del cep és clavin més al fons de la terra i permeten una major resistència de les plantes als moments de l’any amb menys aigua disponible.

Si voleu saber més obre les feines de l’hivern, acosteu-vos al celler a fer Enoturisme i coneixereu més de les propietats la terra i les formes de treballar la vinya.