La Vinya dels Nens de Sant Pau d’Ordal (Subirats) un somni fet realitat.

És un plaer per nosaltres ser un dels ideòlegs de la vinya dels nens de Subirats i treballar-hi, juntament amb altres agricultors i pagesos per tirar endavant aquest projecte.

Durant un viatge que vaig fer fa uns anys, com a membre de la junta del Patronat de Turisme de Subirats, vam decidir visitar Banyuls-sur-Mer, un petit poble coster del sud de França que basen part de l’educació a l’escola mitjançant el treball a una vinya.

Ja havia sentit a parlar del projecte i sempre m’havia semblat emocionant, sempre he cregut en una educació molt més pràctica a les escoles i mitjançant projectes reals, doncs crec que la teoria és important però la pràctica és vital. Un projecte com el de la vinya dels nens acosta molt més els infants a la cultura del Penedès i a la vida real, que es trobaran en el futur... Crec que els farà professionals molt més preparats i els permetrà deixar un llegat en el seu poble natal.

Després de la visita al sud de França i en concret a la “Vignoble des enfants”, que és com es diu la vinya de Banyuls, volia impulsar un projecte com aquest, i sembla que les estrelles es van alinear. Poc temps després parlant amb l’alcalde de Subirats, Pere Pons, em va explicar que havien adquirit un terreny a Sant Pau i que el volien destinar a una finalitat educativa pels infants de l’escola o a una zona verda. No vaig dubtar ni un moment en proposar la vinya dels nens, a més a més el terreny era espectacular, a la zona més alta del poble i amb bones vistes. Vam contactar amb l’Escola Sant Jordi de Sant Pau d’Ordal i li va semblar un projecte fantàstic, la veritat és que la coordinació en l’inici del projecte fa ser fluida i la col·laboració entre l’escola i l’ajuntament total.

En cosa d’un any la vinya ja estava plantada i els nens de l’escola ja hi treballaven activament. És cert que algunes vegades els professionals anem a fer algunes feines o a ensenyar als nens com fer-ho però els protagonistes i el mèrit és dels nens i de l’escola que adapta el sistema educatiu per permetre estudiar amb projectes, de forma dinàmica i molt més visionaria, en un projecte tant gran com la vinya dels nens de Subirats.

Matemàtiques amb els quilos de raïms, els marcs de plantació, economia mitjançant la venda de mercaderies, llengua lligat al tema del enoturisme i anglès per comunicar-se amb nens de l’estranger que estudien a través de projectes similars. El projecte ha obtingut amb una beca europea Erasmus que connecta les tres escoles europees que treballen en projectes vinculats a la vinya i el vi; “Ecole élémentaire Aristilde Maillol de Banyuls (França) i l’escola ICS Mons Gagliano d’Altavilla Milicia, Sicilia (Italia), les tres escoles gaudeixen de programes d’intercanvi i possibiliten als alumnes gaudir d’una experiència internacional.