Una setmana preocupant a causa de les gelades al Penedès

El passat divendres 21 d'abril vam tenir una gelada primaveral a la fondalada de les vinyes de Macabeu i Pinot Noir. Gràcies als sarments de poda que havíem anat guardant durant diferents anys, vam poder fer un foc anti-gelada.

Un protocol anti-gelada consisteix en fer fum abans no surti el sol, perquè aquest fum ens faci de filtre dels raigs ultraviolats, i d'aquesta forma aconseguir que els brots tendres de la vinya es desglacin a poc a poc. Busquem un desglaç lent ja que si toca el primer sol del matí directament sobre els ceps, els brots se'ls trenquen les fibres internes (com passa al posar un glaçó de gel en aigua calenta), i el brot i el raïm moren, per tant es perd gran part de la collita. Encara que algun brot hagi quedat tocat per l'impacte del sol, les pèrdues han estat molt baixes, d'un 0.6% aproximadament. Aquest protocol anti-gelada del celler, ens ha permès salvar les vinyes de la fondalada de la finca, unes 9 hectàrees de les varietats Macabeu i Pinot Noir.

Durant la setmana passada hem estat recollint branques d'oliveres podades, per si havíem de tornar a fer un altre foc anti-gelada. La clau de l'èxit del protocol resideixen en l'experiència de l'Eudald, que ha estat vigilant des de la cinc del matí bona part de la finca durant aquests dies de perill de gelada, i determinant si era necessari, o no, l'encesa d'un foc anti-gelada.

Gràcies a les darreres pluges la temperatura no ha arribat a baixar a menys de 0º, i no hem hagut d'activar el nostre protocol d'anti-gelada. Amb l'augment de les temperatures i les pluges es preveu una gran collita 2017.